Хидро енергија

Денес, повеќе од било кога, безбедно и економично снабдување со енергија е од исклучителна важност за индустријата, бизнисот и приватните корисници. Денешните извори на енергија како јаглен, минерали, природен гас и нуклеарна енергија нема да бидат достапни без сериозни ограничувања или последици врз животната средина. Намалените фосилни резерви неминовно ќе резултираат со повисоки цени за енергијата. За нуклеарната енергија нема соодветен концепт за отстранување на ѓубре, и веројатно никогаш нема да има. Така, неопходно е да се премине кон обновливите извори на енергија. Со векови, хидро енергијата играла важна улога за човештвото, и ќе продолжи така и во иднина. Многу факти одат во прилог на користењето вода како извод на енергија.

Хидроелектрани

‘Обновливите извори на енергија се иднината за нашата и генерациите кои следат…и… ние сме среќни што сме дел од иднината’. Добијте најмногу од Вашата идеја заедно со Hidropower.

 

  • Високи количини вода, мал пад
  • Сензитивни на високо ниво на вода, што влијае на севкупниот нето пад и со тоа на излезната моќност
  • Влезот и испуштањето вода обично се дизајнира со употреба на отворен канал, со слободно ниво на вода. (вградена турбина, директно со браната)

Соодветна конструкција на турбини:

hydropowerКаплан турбина (тубуларна турбина за куќиште со наклонета или хоризонтална оска, или отворена флум турбина во оска под притисок со вертикална оска)

hydropowerФранцис турбина со отворен флум (со хоризонтална или вертикална оска)

hydropowerВо повеќето случаи потребен е пренос на енергијата меѓу турбина и генератор (во некои случаи, можно е директно спојување со генератор)

  • Мали количини вода, голем пад
  • Нечувствителни на флуктуации на вода, што значи практично постојана номинален пад. Пониско ниво на вода подигајќи ја нечувствителноста, што исто така и на повисокиот распон на вода значи скоро константен пад
  • Влез на вода преку цевководот под притисок. За да се избегне хидрауличен удар, честопати се потребни подолги периоди на затворање

Соодветни турбински конструкции:
hydropowerСпирална кутија за Францис турбина

hydropowerПелтон турбина

hydropowerВо повеќето случаи можно е директно спојување со генератор